Sådan gør du: 4 tricks til at fjerne lugt fra dine sko

Selv de fedeste Jordan 1 eller Yeezy sneakers kan komme til at lugte så slemt, at man rigtig gerne vil fjerne lugten fra skoen. Men så kan gode råd være dyre, for hvordan gør man i det hele taget det? Og hvorfor er skoene overhovedet begyndt at lugte til at starte med?


Det vil vi prøve at besvare i dette blogindlæg, hvor du kan forvente at få:

 • 4 tricks til at fjerne den sure lugt i dine sko
 • 5 tips til hvordan du forebygger en sur lugt i skoene
 • Svaret på, hvorfor dine sko er begyndt at lugte så dårligt
 • Hvordan fjerner man dårlig lugt fra sko?

  Vi starter med det mest akutte. Hvordan fjerner man lugten fra sine sko, hvis uheldet er ude, og dine nye Nike Dunks allerede lugter forfærdeligt? Det er flere metoder, som kan komme den dårlige lugt til livs. Vi har undersøgt sagen, og fundet de 4 mest hyppige tips til, hvordan du bedst fjerner den dårlige lugt i dine sko.

  4  tricks: Sådan kommer du af med den dårlige lugt i dine sko

 • Vask skoene
 • At vaske sine sko, kan både være effektivt som forebyggende metode, men kan også hjælpe når uheldet allerede er ude, og dine sko lugter rigtig skidt. Du kan både vælge at gøre det manuelt med en klud eller vaske dine sko i vaskemaskinen. Efter vasken skal skoene tørres, og tag også gerne sålerne ud. Inden du begynder at vaske dine sko, skal du altid tjekke vaskeanvisningen, for at dobbelttjekke at skoene kan holde til det. Eksempelvis skal du altid være forsigtig med sarte materialer, som bl.a. ruskind og læder.

 • Frys skoene
 • Bakterier hader kulde - lidt ligesom os andre. Derfor kan en nat i fryseren være redningen for dine ildelugtende sko, selvom det måske lyder skørt. Kulden i fryseren vil nemlig være med til at dræbe bakterierne, som er en af bagmændene bag den slemme lugt i dine sko.

 • Natron
 • Den dårlige lugt i dine sko kommer fra syre. Det vil sige, at det kan bekæmpes, med noget som er basisk. Heldigvis har mange husstande et basisk element gemt i køkkenet, som nu kan blive redningen for dine sko. Natron er navnet på det pulver, som kan agere lugtfjerner i dette ildelugtende scenarie. Hæld cirka én skefuld natron i hver sko, og lad det stå natten over. Dagen efter kan du støvsuge det væk, og hvis du vil være ekstra grundig, kan du smide dem en tur i vaskemaskinen, hvis skoene kan tåle det.

 • Kattegrus
 • Det lyder måske helt skørt, men kattegrus kan godt være med til at fjerne den sure lugt fra dine sko. Det har nemlig en sublim evne til at absorbere, hvilket gør, at den kan fjerne noget af lugten. 

  Forebyggelse kan være vejen frem

  Ovenstående tips og tricks til at fjerne lugten fra sine sko, er selvfølgelig først relevante, når ‘ulykken’ er indtruffet. Men faktisk kan noget af det mest effektive være, at man forebygger ildelugtende sko.


  Her kan man ligeledes gøre en række forskellige ting. 


   1. Vask dine fødder jævnligt. Når du alligevel er i bad, så sørg for at være ekstra grundig omkring fødderne. På den måde kan du effektivt fjerne skidt, bakterier og sved, som er skylden til dårlige lugt.
   2. Hold dine fødder tørre. Bakterier trives bedst i et fugtigt miljø, så hvis du har svedige og fugtige fødder i skoene, vil du opleve at de lugter mere. Derfor skal du så vidt muligt forsøge at holde dem tørre.
 • Hold dine sko tørre. Som nævnt ovenfor, trives bakterier i fugtige miljøer, og derfor vil en våd sko være drømmen for dem.
 • Brug sokker. Sokker er med til at absorbere din fodsved, og forhindrer dermed fodsveden i at trænge ind i selve skoens materialer.
 • Brug sko i åndbare materialer. Et andet godt tip til ikke at få en sur lugt i skoene, er at bruge sko i åndbare materialer. For hvis man bruger sko i syntetiske materialer, holder skoen fugten inde i skoen, og som vi har lært et par gange, elsker bakterier fugt.
 • Hvorfor lugter sko?

  Grunden til at der kan opstå en sur lugt i dine sko, som du gerne vil fjerne, er at bakterier som udgangspunkt trives glimrende i en skos miljø. Og det er netop bakterierne, som er den helt store bagmænd, når dine sko begynder at lugte.


  De elsker nemlig fugt, og det kan der sagtens være masser af i en sko. Det kan komme fra både sved, regn eller noget helt tredje, og når den fugt blandes med snavs af forskellig art, er det et sandt drømmescenarie for bakterierne. 


  Det er svært fuldkommen at undgå bakterier, men du kan holde dem nogenlunde i skak, ved at følge nogle af vores forholdsregler ovenfor. Ved at holde dine sko og fødder rene og tørre, mister bakterierne den elskede fugt, og har dermed svært ved trives. 


  Og hvis uheldet er ude, bør du kunne fjerne den dårlige lugt i skoene, ved at følge nogle af vores tricks.