Guide: Sådan vasker du bedst dine sko i vaskemaskinen

Hvis du på noget tidspunkt har stået med et par beskidte Jordan 1 eller Nike Dunks (og hvem har ikke det), har du sikkert spekuleret på, om ikke der er et nemmere alternativ til at stå og vaske dem i hånden.


Til din store glæde, kan vi meddele, at det er der heldigvis. Nemlig at vaske sine sko i vaskemaskinen.


Selvom mange måske tror, at man ikke må bruge vaskemaskinen til sådanne ting, kan man faktisk godt gøre det. Det er dog vigtigt at understrege, at det er på eget ansvar at gøre det. Det er nemlig ikke alle sko, som vil reagere godt på det.


Derfor vil vi i dette blogindlæg guide dig til, hvordan du bedst vasker dine sko i vaskemaskinen.

Kan man vaske sine sko i vaskemaskinen?

Ja, det kan du godt - med forbehold. For det er desværre ikke alle sko, som tåler en tur i vaskemaskinen. Her er det gode råd altid at kigge på vaskeanvisningen i æsken eller på skoen, eller alternativt på brandets hjemmeside.


Men oftest kan du sagtens vaske dine sko i vaskemaskinen.

Kan man vaske løbesko i vaskemaskinen?

Som udgangspunkt kan du også godt vaske dine løbesko i vaskemaskinen. Men som med almindelige sko, er det vigtigt at du tjekker vaskeanvisningen, og derudover følger de tips vi har nedenfor.

Kan jeg vaske mine Nike sko i vaskemaskinen?

Nike anbefaler selv, at man ikke vasker deres sko i vaskemaskinen. Så hvis du har et par Nike Air Force eller Jordan 1 High, er du altså nødt til at vaske i hånden, hvis du vil være på den sikre side. Du kan godt prøve at vaske dem i vaskemaskinen, med de forholdsregler vi beskriver, men det er på eget ansvar.

Sådan vasker du dine sko i vaskemaskinen

Her er en guide til, hvordan du nemt og hurtigt får dine sko rene igen via en tur i vaskemaskinen.


 • Læs vejledningen. Som nævnt er det ikke alle sko der kan tåle en tur i vaskemaskinen. Derfor bør du altid undersøge, om dine sko kan klare mosten.
 • Forbered skoene. Inden skoene ryger i maskinen, bør du fjerne snørebånd, og ligeledes fjerne det værste snavs. En vaskemaskine er trods alt ikke vant til store mængder jord og snavs. Derfor bør du fjerne dette inden skoene kommer i vaskemaskinen.
 • Beskyt skoene. For at beskytte dine sko bedst muligt, bør du putte dem i en vaskepose, for at sikre at de ikke bliver fanget i tromlen. Alternativt kan du vaske dem sammen med et par håndklæder, som forhindrer at skoen bliver kastet mod tromlen. Det vil samtidig også skåne dine ører, da det godt kan larme ganske meget, hvis skoene er det eneste objekt i vaskemaskinen.
 • Vask ved rette temperatur. Vask aldrig på mere end 30 grader. Hvis du gør det, risikerer du, at farven på skoen falmer. Du kan godt bruge vaskemiddel, men vi anbefaler at du bruger lidt mindre end normalt.
 • Lad skoene tørre udenfor eller i stuen. Det er vigtigt, at du ikke putter dine sko i tørretumbleren og i stedet lader dem lufttørre. Hvis skoene bliver eksponeret for den varme der er i en tørretumbler, kan du risikere at limen i skoen smelter. 
 • Hvad skal man være opmærksom på?

  Selvfølgelig er der et par ting du skal være opmærksom på, inden du bare smider dine Yeezy eller andre lækre sneakers i vaskemaskinen. Som nævnt ovenfor, er det utroligt vigtigt, at du undersøger hvad producenten selv skriver om at putte skoene i vaskemaskinen.


  Som tommelfingerregel skal du lade være ved at vaske sko i animalske materialer (som fx. læder) i vaskemaskinen. Ligeledes er det ikke en god idé at proppe sko af satin eller silke i vaskemaskinen.


  Du skal også altid være opmærksom på, at når du vælger at smide en sko i vaskemaskinen, slider det mere, end en manuel vask havde gjort. Derfor kan det altså godt være med til at forkorte levetiden, hvilket selvfølgelig er værd at have med i overvejelser, når du beslutter om du skal vaske i hånden eller i en vaskemaskine.